Cinc consells per cuidar la pell i el pèl de les nostres mascotes

2019-12-12

Quan tallem, rentem o cuidem del pèl de les nostres mascotes solem fer-ho per motius estètics (si està massa llarg o curt, si brilla o per contra necessita un bon bany...). Està bé, ja que mantenir un pèl net i sa garanteix a la nostra mascota una major qualitat de vida, però hem de ser conscients que tant el seu pèl com la seva pell són indicadors de la salut del nostre gos o gat.

Perquè la nostra mascota estigui sempre en plena forma, des de Clínica Veterinària Borrell de Barcelona us donem aquests 5 consells per tal de mantenir-los sans i feliços. Segueix llegint per conèixer-los!

Raspallat del pèl de la nostra mascota

Raspallar a la nostra mascota de manera regular fa que s'estimuli tant la pell com els fol·licles pilosos, així que el nostre gos o gat tindrà un pèl més sa. És important consultar amb els nostres especialistes en perruqueria canina i felina de l'Eixample de Barcelona sobre el tipus de pinta i procediment de raspallat que has de seguir amb la teva mascota. Aquest dependrà del seu tipus de pèl.

Gats

Els gats són experts en rentar-se ells mateixos, però un raspallat regular és recomanable i molt necessari en alguns casos. Amb el raspallat eliminem el pèl sobrant, evitant que el nostre gat ho ingereixi en la seva neteja diària. Per tant, reduïm també la formació de boles de pèl en el seu intestí.

Pentinar al nostre gat afavoreix el creixement i naixement de nou pèl en el mantell. A més de tenir un gat amb un pèl brillant i sa, estarem contribuint a millorar la circulació del nostre animal.

Per raspallar al nostre gat hem de tenir en compte una sèrie de consells:

 1. Fes que el teu gat gaudeixi del raspallat. Pentina-ho de manera suau, dóna-li algun premi si veus al teu gat incòmode. Evita passar el raspall per la zona de la barba o els bigotis, ja que són molt sensibles.

 2. Desfés els nusos amb les mans. Si el teu gat té el pèl llarg, procura desfer els nusos que es formen amb els dits i si no és possible, talla'ls.

 3. Raspall. Consulta amb els professionals del nostre centre veterinari a l'Eixample de Barcelona sobre la millor pinta per al pèl del teu gat.

 4. Freqüència. Si els gats són de pèl curt, un parell de raspallats setmanals o un en profunditat a la setmana serà suficient. Si tens un gat de pèl llarg, el recomanable és raspallar cada dia o sempre que et sigui possible.

Gossos

És important que establim una freqüència de raspallat amb els nostres gossos, que variarà segons el seu tipus de pèl. És important tenir en compte que tots els gossos necessiten que eliminem el pèl mort del seu mantell, tant els de pèl curt com els de pèl llarg.

Amb quina freqüència hem de pentinar al nostre gos? Això dependrà tant del tipus de pèl de l'animal com de l'estil de vida que tingui. Si tenim un bichon maltès i vivim en una zona de camp, probablement necessitarà un pentinat diari. Per contra, aquest mateix gos en un pis o casa a la ciutat ens permetrà raspallar-lo cada dos o tres dies.

El raspallat no és una cosa que tots els gossos gaudeixin. Amb els gossos de pèl curt ho tenim una mica més fàcil, ja que en uns pocs minuts podem tenir al nostre company llest. Els de pèl llarg requereixen més temps i paciència. És important que prenguem aquest procés amb calma i que establim en els nostres dies una estona per a un raspallat tranquil i sense pressa.

Acostumar al nostre gos des de cadell serà fonamental perquè l'accepti com una rutina més a mesura que vagi creixent.

Com hem de raspallar segons el seu tipus de pèl?

 • Gossos de pèl curt. Podem fer servir un raspall de cerres o una manyopla per eliminar el pèl sobrant del mantell del nostre gos. N'hi ha prou amb un raspallat d'endavant cap enrere i de cap a peus per mantenir sa el pèl de l'animal.
 • Gossos de pèl llarg. Solen pentinar-se a contrapèl, de baix a dalt i de darrere cap endavant, per tal que el mantell quedi suau i esponjós.
 • Gossos de pèl arrissat. Aquest tipus de pèl necessita un manteniment constant, no presenten períodes de muda, de manera que sempre estan creixent i cal anar tallant amb freqüència. L'ideal és fer-li un raspallat diari per evitar nusos i rastes.
 • Gossos amb rastes. El pèl en madeixes és el menys habitual, típic en races com el gos d'aigües. Sol presentar un aspecte de "rastes". Aquest tipus de gossos no han de raspallar-se, ja que el pèl ha d'anar agrupant-se en cordons. N'hi haurà prou amb passar-li els dits pel mantell i les potes per deixar anar el pèl i evitar que s'endureixi i tiri de la pell.

Higiene de la teva mascota

Als gats els sol agradar bastant poc l'aigua i ja inclouen en el seu dia a dia la neteja, així que ens costarà donar-los un bany si no els hem acostumat des de molt petits. Tot i així, és important oferir-li una bona higiene al nostre gat.

El cas dels gossos és diferent. El nostre amic sí que necessitarà un bany, però la freqüència dependrà, com comentàvem també en el raspallat, dels hàbits i costums de l'animal. Viu a casa o al camp? Quin tipus de pèl té? Dorm amb tu i es puja a cadires i sofàs?

Totes aquestes preguntes ens ajudaran a determinar la freqüència del bany (que en cap cas hauria de ser inferior a una vegada a la setmana), sempre sense descuidar la higiene del nostre gos.

Com hem de banyar al nostre gos?

 1. És important que l'aigua estigui tèbia, ja que la pell dels nostres amics és força sensible a la calor.

 2. Els incomoda no tocar el sòl, de manera que és recomanable banyar-los en espais on se sentin segurs i utilitzar una mànega per no obligar-los a passar per sota de l'aixeta (especialment el cap).

 3. Assegura't que no els entra aigua a les orelles.

 4. Esbandeix-ho bé i frega'l amb una tovallola per assecar-lo. Si és estiu i fa calor, pot assecar-se al sol però si comencen a baixar les temperatures, recomanem utilitzar l'assecador amb aire fred o tebi per no irritar-les la pell.

 5. Raspalla'l quan estigui sec, mai hem de pentinar amb el pèl humit.

És important consultar amb els professionals de la nostra clínica veterinària a l'Eixample de Barcelona sobre el tipus de xampú que hem d'utilitzar amb la nostra mascota. Una altra bona opció és portar-los al nostre centre, a més de banyar-los i raspallar li farem un tall d'ungles, una neteja d'oïdes i un buidatge de glàndules anals (en el cas dels gossos).

Cuida l'alimentació de la teva mascota

L'alimentació és un factor de vital importància en el pèl i la pell del nostre gos o gat. Moltes de les intoleràncies alimentàries es manifesten a través del mantell de l'animal. És important que proporcionem a la nostra mascota una alimentació equilibrada i nutritiva.

Per tant, no hem d'estar canviant de dieta a la nostra mascota, tret que aquesta ho necessiti o sigui sota prescripció veterinària. Si ho fas, augmentarà el risc de provocar intoleràncies que afectaran el sistema digestiu i al pèl i la pell del teu company.

Exercici físic amb freqüència

L'exercici físic és molt bo per a la teva mascota. No importa si és dins de casa o al parc, platja o muntanya (en cas dels gossos). Que corri, salti, jugui, nedi o faci llargues passejades. Tot esport és bo per exercitar els seus músculs i augmentar la producció de sang i oxigen en el cos, per la qual cosa millorarà la pell i enfortirà el pèl de la teva mascota.

A més, té un importantíssim component psicològic, ja que baixaran els nivells d'estrès i ansietat. La teva mascota se sentirà més tranquil·la, relaxada i menys ansiosa.

Hidrata el teu gos o gat tot l'any

Solem preocupar-nos que la nostra mascota estigui hidratada en els mesos de més calor, però és una cosa que hem de tenir molt present durant tot l'any. Una correcta hidratació evita que la pell del nostre gos o gat estigui seca i per tant, tingui un pèl feble i trencadís. Recorda tenir sempre a la seva disposició aigua neta i fresca.

Tenir cura de la pell i el pèl de la nostra mascota és essencial perquè estiguin sans i cuidats. Informa't a Clínica Veterinària Borrell de Barcelona sobre quins tractaments, productes i talls de pèl són els ideals per a la teva mascota.