La Leishmània en les nostres mascotes

2019-02-12

Els vectors artròpodes com les paparres i les puces figuren entre les màximes preocupacions dels amos de mascotes, especialment en èpoques de més calor. Un dels agents infecciosos més preocupants és un insecte anomenat flebotom, el causant de la leishmaniosi, una malaltia que pot provocar la mort del teu gos. 

Com es produeix el contagi de la leishmaniosi a mascotes? 


Quan les femelles d'aquest insecte piquen a un animal infectat comença el cicle. Si aquest insecte pica a un altre gos, aquest es contagiarà d'una malaltia sistèmica. Això vol dir que el dany es pot propagar pel seu organisme afectant nombrosos òrgans de l'animal. Lamentablement, parlem d'una patologia estesa a Barcelona, ​​no són casos aïllats. A més, en els mesos de calor el risc de contagi augmenta, amb la qual cosa has de prestar especial atenció en aquesta època. 


Una malaltia molt greu per a la teva mascota


La leishmaniosi pot afectar qualsevol gos, encara que hi ha algunes races amb més tendència a desenvolupar la malaltia, com és el cas dels pastors alemanys o bòxers, i els mascles també són més propensos que les femelles. Encara que de vegades es desenvolupa de manera lleu, hi ha molts casos en què la malaltia no és detectada a temps, s'estén pels òrgans i acaba causant la mort de l'animal. 


Principals símptomes de la leishmaniosi en gossos


Presta atenció a l'aspecte i comportament de la teva mascota, ja que els símptomes més evidents d'aquesta malaltia són: pèrdua de pes, atròfia muscular, caiguda del pèl i excés de caspa, febre, mal alè, coixesa, cansament excessiu, vòmits, lesions oculars i en la pell, úlceres o sagnat de nas, entre d'altres.

Un diagnòstic precoç és clau


Un diagnòstic precoç és clau. És important acudir al veterinari de manera habitual per detectar la malaltia ja que no sempre hi ha manifestacions visibles. Els nostres serveis a Clínica Veterinària Borrell de Barcelona inclouen proves diagnòstiques per determinar ràpidament si el teu gos està infectat i, si és així, en quina fase es troba. L'anàlisi de sang i d'orina és el primer pas, a més de la prova IFI o ELISA de leishmània, i una citologia de medul·la òssia o linfonòdul i biòpsia de teixit. En cas positiu, un diagnòstic avançat ens permet aplicar el tractament farmacològic més adequat. 

A més, el teu animal de companyia necessitarà un control periòdic i revisions, la primera al mes de complir-se l'aplicació del tractament.


Mesures preventives contra la leishmaniosi canina


Les revisions són fonamentals per protegir al teu gos d'aquests paràsits. Són el millor mètode preventiu. D'altra banda, la vacuna LetiFend suposa un bon reforç a la prevenció, amb un nivell de protecció del 70%. A més estimula el sistema immune del gos sense arribar a desenvolupar l'enfermetat. 

Per incrementar la seva protecció comptes amb els collars i pipetes dissenyats per a aquests casos. Recorda també que és important evitar que la teva mascota dormi a l'exterior, ja que els insectes també tenen hàbits nocturns.

Al nostre centre veterinari de l'Eixample de Barcelona t'ajudem a detectar si el teu gos s'ha contagiat i a protegir-lo durant tot l'any. Contacta amb nosaltres i t'assessorarem sobre quin mètode pot resultar més adequat per al teu animal de companyia.


VINE A VEURE'NS 

O truca'ns al telèfon 931 882 679