Com protegir a la teva mascota de la leishmaniosi

2021-02-12

La leishmània és una de les malalties més temudes pels propietaris de mascotes ja que els seus efectes poden arribar a ser letals. Prevenir la leishmaniosi en gossos és clau. També el seu diagnòstic precoç i el seu tractament a temps perquè el teu animal de companyia, en cas d'estar contagiat, pugui tenir una millor qualitat de vida.

A Clínica Veterinària Borrell de Barcelona som conscients d'aquesta preocupació i de la importància d'una prevenció adequada per evitar ensurts. Prestem especial atenció a la prevenció de paràsits en la teva mascota.

Com es contrau la leishmaniosi en gossos

La malaltia es transmet mitjançant la picada d'un insecte anomenat flebòtom que, prèviament, absorbeix la sang d'un altre gos afectat pel paràsit leishmània. És una malaltia especialment temuda per tractar-se d'una afecció sistèmica, és a dir, es propaga per nombrosos òrgans de la teva mascota. Si ja es troba en estat avançat i ha arribat a òrgans vitals, el risc de mort és molt elevat. Per això és tan important que vigilis contínuament els comportaments de la teva mascota.

Les races de gos més propenses a patir leishmaniosi

La leishmaniosi pot afectar qualsevol raça encara que s'han registrat més casos en bòxer i pastor alemany ja que són més susceptibles a patir-la. Les estadístiques revelen també que és una patologia més habitual en mascles que en femelles. També hi ha animals que no arriben a desenvolupar-la, sense conèixer-se encara la raó exacta de per què es produeix això.

Els símptomes de la malaltia en la teva mascota

Caiguda de cabells, excés de caspa, febre o mal alè són alguns dels símptomes que pots observar si la teva mascota està contagiada. També pot patir coixesa, letàrgia o vòmits, a més de pèrdua de pes i atròfia muscular, així com sagnat de nas. La leishmaniosi també ataca la pell en un 80 per cent dels gossos contagiats. Pot produir dermatitis ulcerativa, papular o nodular, sense oblidar les seves conseqüències oculars. No obstant això, en alguns casos d'infecció no es produeixen manifestacions visibles. D'aquí que siguin molt importants les revisions periòdiques dels animals de companyia.

Protegeix a la teva mascota dels paràsits

Protegir al teu gos o gat dels paràsits en tot moment és crucial per evitar mals majors. Al mercat hi ha molts productes com collarets o repel·lents externs que et faciliten la tasca. A més, és convenient evitar que el teu fidel amic dormi a l'exterior per mantenir allunyat el risc de picada. Tampoc has d'oblidar que les vacunes són imprescindibles per protegir al teu animal. La vacuna no és infal·lible a el cent per cent, però permet a la teva mascota estar preparada per afrontar-la amb major garantia en el cas que es produeixi.

Com saber si el teu gos està contagiat

A la nostra clínica veterinària de l'Eixample a Barcelona t'oferim un servei de diagnòstic per detectar la malaltia. El procés comença amb una anàlisi completa de sang i una determinació d'anticossos. Entre les proves diagnòstiques per determinar si la malaltia està present es troben també la IFI, ELISA de leishmània, així com la citologia de medul·la òssia o linfonode, biòpsia de teixit i PCR.

Després d'aquesta revisió, si la teva mascota resulta estar infectada, t'assessorarem sobre el tractament farmacològic i la dieta. Les cures rutinàries han de prolongar-se en el temps, com també les revisions i controls periòdics realitzats pels nostres experts veterinaris.

En cas de no estar infectat, aconsellem iniciar un tractament preventiu. Consulta la nostra campanya de prevenció de la leishmània aquí: